Постна шоколадова торта




  Здравейте! Това е тортата, която направих за рождения ден на моя баща. Малкият ми племенник не може да консумира млечни продукти и това се оказа идеален повод да изпробвам нещо, за което отдавна се чудя, а именно - да използвам авокадо като основна съставка за крем. Често го срещам в рецепти за сладкиши, но винаги съм се двоумяла. След този напълно успешен опит, със сигурност ще го използвам редовно и за десерти. Наистина съм много доволна от плътността, която добре узрялото авокадо придаде на крема и най-вече от наситения шоколадов вкус. За основа на тортата използвах любимия си постен блат, като всеки път го променям по малко.  
Ето и рецептата: 

Продукти: 
Блат: 
- Пълнозърнесто брашно – 400 гр. (3 ч.ч.) 
- Кокосова захар – 100 гр. (½ ч.ч.) 
- Какао – 6 с.л. 
- Бакпулвер – 1 с.л. 
- Настъргани портокалови корички – 2 с.л. 
- Сол – 1 ч.л. 
- Екстракт от ванилия (или есенция) – 1 с.л. 
- Кокосово масло (разтопено) – 5 с.л. 
- Вода – 2 ч.ч. 
- Оцет – 3 с.л. 

Шоколадов крем: 
- Авокадо – 2 бр. (добре узрели) 
- Банан – 2 бр. 
- Кокосово масло – 2 с.л. 
- Какао – 6 с.л. 
- Черен шоколад – 200 гр. 
- Ванилия (екстракт или есенция) – 1 с.л. 
- Кленов сироп или мед – 2 с.л. (най-добре на вкус) 



  Смесваме сухите съставки, като пресяваме брашното. Използвах купени портокалови корички, но може да се използват и прясно настъргани. Отделно смесваме и течните продукти. Към сухата смес, постепенно прибавяме течната и разбъркваме. Изсипваме всичко в тавичка или форма за торта (24 см.) постлана с хартия за печене и с леко намаслени стени. Печем за 20-25 минути на 180 градуса до суха клечка. 
   Разтапяме 200 гр. черен шоколад и го добавяме към останалите продукти за шоколадовия крем. Пасираме до гладка смес. Коригирайте сладостта според предпочитанията си. 
   Изравняваме (ако е необходимо) изпечения и охладен блат и го заливаме с шоколадовия крем, като измазваме и страните. Аз изрязах малко от блата и оформих топчета, като добавих малко вода и овалях в разтопен шоколад и кокосови стърготини. Декорираме и оставяме в хладилника за няколко часа. 
   Да ви е сладко!

Ако ви харесват публикациите и блога ми, може да ги споделяте в социалната мрежа, да харесате страницата във Facebook: Vortex in my mind / TT-realm или да ме последвате в Instagram - tita.tt_realm





Коментари