"Дървото на лъжите" - Франсис Хардинг   „Дървото на лъжите” категорично е сред най-увлекателните истории, които прочетох тази година. Интригуващ сюжет, изтъкан от пластове реалност, замаскирани под щрихите на фантазията. Тази уж „тийн” книга, дърпа ръждиви струни, чийто неприятен звук чуваме и днес. Семейни отношения, морал и чест, религия и наука, полова дискриминация, истина, лъжа и Вяра (Фейт).    
   Преподобният Еразмус Съндърли е прочут естествоизпитател. Той достига апогея на своята кариера, когато открива фосил на ангел и успява да шокира света на науката и религията. За съжаление, триумфът му е кратък, защото откритието му бива опровергано и феноменалната находка се оказва фалшификат. 
   Със срината репутация и очернено име, принуден да започне живота си на чисто, преподобният се мести на малък остров заедно със семейството си. 
   На новото място, вместо ново начало, Еразмус среща своя край. 
   Единственият човек способен да разкрие мистерията около смъртта на прочутия учен, се оказва дъщеря му Фейт. 
   Историята на Фейт се развива по време когато консервативното викторианското общество бива разпъвано между вечните религиозни суеверия и категоричния научен прогрес. Може би единственото непоклатимо съгласие между двете страни е, че „момичето не може да бъде нито храбро, нито умно, нито сръчно, каквито са момчетата. Ако не е и добродетелно, значи не става за нищо.” 
  За добро или за лошо, Фейт се оказва точно храбро, умно и сръчно момиче. Неконтролируемото ѝ любопитство я среща с Дървото на лъжите – вълшебната находка на преподобният Еразмус, която е причина както за най-големия му успех, така и за грозното му падение. 
  За да роди плода на истината, Дървото се нуждае от прошепнати в тъмното лъжи. Това се оказва прекалено лесна задача за Фейт. Тя ловко съчетава интелекта си с характерната женска хитрост и се превръща в умел манипулатор, който режисира истински хаос в света на възрастните. Трънливият път на собствените ѝ лъжи я отвежда до истината, за която копнее. 
  Въпреки че в основата на романа стои тайнственото дърво, то остава точно там където е скрито – дълбоко в сенките. Аз съм убедена, че благодарение на своята упоритост и интелект, дори и без магически плод, Фейт рано или късно щеше да намери отговорите, които търси. 
  Препоръчвам тази книга! Ако решите да я прочете или вече сте го направили, ще се радвам да споделите мнението си в страницата на блога във Facebook - Vortex in my mind / TT-realm 

Ако ви харесват публикациите и блога ми, може да ги споделяте в социалната мрежа, да харесате страницата във Facebook: Vortex in my mind / TT-realm или да ме последвате в Instagram - tita.tt_realm
Коментари