Бъркана торта с бишкоти и портокали


   Сигурно вече сте разбрали, че аз съм по семплите, икономични, но уникално вкусни рецепти. Точно такава е и тази. Сглобих я буквално с „подръчни материали”, както сами ще видите по-надолу. Дори не подозирах, че ще се получи нещо толкова вкусно. Освежаващ аромат на портокали, съчетан с лек млечен крем и нежно „Меренге”. 

   Продукти:
- Портокали – 2 бр.
- Яйца – 2бр.
- Краве масло – 150 гр.
- Захар – 350 гр.
- Заквасена сметана – 400 мл.
- Кисело мляко – 400 мл.
- Екстракт от ванилия (или есенция) – 1 с.л.
- Бишкоти – 200 гр.


   Отделяме белтъците от жълтъците. Поставяме двата жълтъка в касерола или малка тенджера и добавяме сока от един портокал, 200 гр. захар и нарязаното краве масло. Слагаме на котлона и бъркаме докато сместа започне да се сгъстява. Когато е готова, дърпаме от котлона, пресипваме през цедка и оставяме да се охлади. 
   Разбъркваме заквасената сметана, киселото мляко и добавяме изстиналия портокалов крем и ванилията. 
   В подходяща тавичка, слагаме около две-три супени лъжици от млечния крем и отгоре начупваме половината бишкоти. Няма нужда нито да ги сиропираме, нито да ги подреждаме.       Аз използвах остатъците от пакет с бишкоти и не ми достигнаха. Това никак не ме притесни, защото имах останали няколко обикновени бисквити, които също начупих и обърках с бишкотите. Както ви казах, тази рецепта е импровизация и съм я правила с каквото имам под ръка.  
   Заливаме бишкотите, които вече са в тавичката, с половината от крема. Нарязваме на малки парченца един портокал и го разпиляваме отгоре. 
   Разпределяме остатъка от начупените бишкоти и млечно-портокаловия крем и оставяме в хладилник. 
   За приготвянето на крем „Меренге” има различни начини, но аз го правя така: поставям белтъците (2 бр.) и захарта (150 гр.) на водна баня и бъркам докато захарните кристалчета се разтворят. Така белтъците минават термична обработка и след като крема е готов и охладен, се получава приятна хрупкава коричка като на „целувки”. Когато захарта е разтопена, оставям сместа да се охлади за няколко минути и я прехвърлям в съда на миксера. Разбивам за около 10 минути на висока скорост, докато се охлади напълно и се получи плътен бял крем. Ако крема не помръдне при обръщане на купата с дъното нагоре, означава, че е готов. 
   Разпределяме пухкавото „Меренге” върху тортата и връщаме в хладилника за няколко часа или до другия ден. 
   За декорация използвах остатъци от портокаловия крем и още един портокал, но вие може да импровизирате както сметнете за добре. 
   Сервирах и консумирах с лъжица. Използвах половин издълбан грейпфрут вместо купичка, за по-интересна презентация.
   Ще очаквам вашите отзиви на страницата във Facebook.
   Да ви е сладко! 

 Ако ви харесват публикациите и блога ми, може да ги споделяте в социалната мрежа, да харесате страницата във Facebook: Vortex in my mind / TT-realm или да ме последвате в Instagram - tita.tt_realm





Коментари