Ябълков крамбъл чийзкейк


   Става все по-студено, мрачно и все по-често вали. И докато за много хора това е пълен ужас, за мен няма нищо по-успокояващо от звука на дъжд. Може спокойно да ме мислите за луда, но дори през лятото, когато хората се кършат под звуците на поредния летен хит, аз си пускам любимия си плейлист в YouTube, а именно звуци от дъжд и гръмотевици. 
   Както и да е. 
   Навън вали, в добро настроение съм, имам пълна купа със сочни домашни зелени ябълки. Не се чудя дълго какво да правя с тях, защото рецептата съм я набелязала отдавна. Залавям се за работа – Ябълков крамбъл чийзкейк! 

Продукти:

За основа на чийзкейка:
- Бисквити без глутен – 300 гр. (или обикновени)
- Краве масло – 150 гр. 

За печените ябълки:
- Ябълки – 4 бр. (средно големи)
- Стафиди – 100 гр.
- Кафява захар – 100 гр.

За млечната смес:
- Крема сирене – 300 гр.
- Заквасена сметана – 400 гр.
- Кафява захар – 100 гр.
- Ванилов екстракт – 1 с.л.
- Яйца – 3 бр.

За крамбъл трохите:
- Оризово брашно – 50 гр. (или друг вид)
- Кафява захар – 50 гр.
- Овесени ядки без глутен – 50 гр. (или обикновени)
- Краве масло – 100 гр.
- Щипка сол

   Натрошаваме бисквитките и ги объркваме с разтопеното масло. Аз използвах блендер, но може и на ръка. Притискаме и заглаждаме плътно влажната смес към дъното на форма за торта (моята е 24 см.) и оставяме в хладилника. 
  Обелваме ябълките и ги нарязваме на средно големи парченца (нещо като кубчета). Разпределяме ги в тавичка и ги поръсваме със стафидите и кафявата захар. Печем за 25 минути на 180 градуса в загрята фурна. Може да добавите канела. Аз не обичам и за това я пропуснах. 
   С помощта на миксер, разбиваме крема сиренето, заквасената сметана, кафявата захар и ванилията. Добавяме едно по едно и яйцата. Изливаме млечния крем върху охладената основа и отгоре разпределяме опечените ябълки с получения карамелен сос. 
   Объркваме брашното, овесените ядки, захарта, маслото и солта до получаване на ароматни трохи. Най-добре се получава, като намачкваме с ръка. 
   Плътно поръсваме ябълките с трохите и печем на загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, като наблюдаваме от време на време, да не загорят трохичките. 
   Да ви е сладко!




Ако ви харесват публикациите и блога ми, може да ги споделяте в социалната мрежа, да харесате страницата във Facebook: Vortex in my mind / TT-realm или да ме последвате в Instagram - tita.tt_realm.





Коментари