"Банофи пай" с крем "Меренге"


 
За първи път правя и опитвам „Банофи пай” и се чудя как не съм попаднала на него по-рано. Някои хора казват, че името му идва от съчетаването на банани и тофи, а други - от съчетаването на банани и кафе (coffee). Честно казано няма никакво значение. Вкусът му е просто феноменален. Особено в комбинация с пухкав крем „Меренге”! 
  Вдъхновение за този сладкиш почерпих от Джейми Оливър. Казвам „вдъхновение”, защото както винаги импровизирах и честно казано моята рецепта ми се струва доста по-вкусна! 😄 Още преди да стигна до продуктите, ще ви кажа, че може да направите този божествен „Банофи пай” и по много по-лесен начин: за основа използвате натрошени бисквити и масло (като за чийзкейк), а вместо крем „Меренге”, разбивате сладкарска сметана. Аз обаче реших да си изпека блата и да си го направя по мой вкус.

Продукти:
За основата:
Пълнозърнесто брашно – 200 гр.
Кокосово брашно – 100 гр. (може да използвате друг вид брашно)
Яйца – 2 бр.
Смляно кафе – 2-3 с.л.
Краве масло – 150 гр. (на кубчета)  
Вода – 4-5 с.л.
Щипка сол

За пълнежа:
Дулсе де лече („Сгущенка” или карамелизирано кондензирано мляко) – 400 гр.
Банани – 2 бр.
Сладкарска сметана – 200 мл.
Черен шоколад – 200 гр.  
За крем „Меренге”:
Захар – 300 гр.
Белтъци – 5 бр.



  Поставяме всички продукти за основата в блендер и разбиваме до получаване на меко тесто. Още в този момент ще усетите неустоимия аромат от комбинацията между кафе, масло и кокос. Завиваме тестото в кухненско фолио и го оставяме за половин час в хладилника. След като се охлади го разточваме на тънко (около 5 мм) и го поставяме във форма за печене (моята е 26 см.) с намаслени падащи стени и с хартия за печене на дъното. С ръце притискаме тестото към тавата като оформяме краища с височината ѝ. Премахваме излишното и го добавяме където е необходимо. Правим дупки с вилица и отгоре поставяме хартия за печене, върху която ще изсипем суров ориз или боб. Да, това звучи странно, но така основата няма опасност да се надигне докато е в печката. Печем на загрята фурна (180 градуса) за 10 минути. Махаме боба/ориза и хартията и връщаме във фурната за още 5 минути. Оставяме готовата основа да се охлади. 
  Затопляме сметаната докато се появят мехури и към нея добавяме нарязания шоколад. Разбъркваме до пълното разтапяне на шоколада и изчакваме сместа да се охлади, за да се получи гъст шоколадов ганаш. 
  По принцип крем „Меренге” се приготвя със захарен сироп, но на мен никога не ми се получава по този начин. Аз го правя така: поставям белтъците и захарта на водна баня и бъркам докато захарните кристалчета се разтворят (този път избързах и леко се усещаха). Така белтъците минават термична обработка и след като крема е готов и охладен се получава приятна хрупкава коричка като на „целувки”. Когато захарта е разтопена, прехвърлям сместа в съда на миксера и разбивам за около 10 минути на висока скорост, докато се охлади и се получи плътен бял крем. Трябва да можем да обърнем купата с дъното нагоре без крема да помръдне. Така със сигурност знаем, че се е получил. Крем „Меренге” съм използвала за „Торта йогурт с малини” и „Лимонов сладкиш с бишкоти” 
   Мажем охладената основа с дулсе де лече и нареждаме нарязаните на кръгчета банани. Върху тях разпределяме шоколадовия ганаш и завършваме с пухкав крем „Меренге”. Може да се развихрите с пош, но аз предпочетох да оставя моя „Банофи пай” рошав. 


   На снимките не си личат добре пластовете, защото не беше достатъчно охладен, но ако имате време да го оставите за една нощ в хладилник, при разрязване ще имате идеален изглед до цялата структура на пая. Но кой ще се спре да разглежда, като може направо да си похапва? Този десерт застава начело на моите любими сладкиши и го препоръчвам на всички! Да ви е сладко!

Ако ви харесват публикациите и блога ми, може да ги споделяте в социалната мрежа, да харесате страницата във Facebook: Vortex in my mind / TT-realm или да ме последвате в Instagram - tita.tt_realm и Pinterest - Vortex in my mind



Коментари