Лимонов сладкиш с бишкоти и крем "Меренге"

 Всеки човек знае, че бабите всъщност са мистични кулинарни божества. Аз понеже съм късметлийка (въпреки, че за съжаление останах без баби), едното ми бабче беше преподавател по сладкарство и ми завеща няколко древни, полуразпаднали се книги и тефтери, изпълнени със сладки тайни и изкушения. Точно от един такъв тефтер е любимият на баща ми лимонов сладкиш. Приготвя се бързо и лесно, с малко продукти. Ето и рецептата:

Продукти: 
Лимонов крем:
Захар – 1 ½ ч.ч.
Брашно – 1 ч.ч.
Вода – 3 ½ ч.ч.
Лимон – 1бр. 

Крем "Меренге":
Белтъци – 5 бр.
Захар – 300 гр.

Още:
Бишкоти – 200 гр.
Какао – 3-4 с.л.
Вода – 2 ч.ч.
Захар – 1 ч.ч.



   Започваме с приготвянето на лимоновия крем. Слагаме водата на котлона. След като заври, постепенно прибавяме смесените захар и брашно. Бъркаме непрекъснато докато леко се сгъсти. Дърпаме от котлона и добавяме прясно изцеден сок от един лимон. Разбъркваме добре и оставяме настрани да се охлади. 
   Приготвяме захарен сироп като разтваряме 1 ч.ч. захар в 2 ч.ч. топла вода. Аз го правя на микровълнова печка, но може и на котлона. Към готовия сироп добавяме 3-4 с.л. какао (по желание). За кратко потапяме бишкотите във все още топлата какаова смес и ги нареждаме в подходяща тавичка. Аз ги потапях прекалено за кратко и почти не се бяха напоили, но пък се получи интересен ефект от наполовина кафяви бишкоти. 
   Заливаме подредените бишкоти с лимонов крем и оставяме в хладилника докато приготвим глазурата. 
   За крем "Меренге" отделяме 5 белтъка и добавяме 300 гр. захар. На водна баня (сипваме вода в малка касерола и я оставяме на котлона, а когато заври, поставяме отгоре купата с белтъците) бъркаме сместа с телена бъркалка докато се разтопи захарта. По този начин яйцата преминават през термична обработка и са безопасни за консумация. След като захарните кристалчета се разтворят напълно, прехвърляме в суха купа и оставяме леко да се охлади. Разбиваме с миксер на сняг. Може да отнеме повече време ако белтъците са много топли.
Вадим бишкотите с крема от хладилника и нанасяме глазурата. Аз използвах пош и наръсих малко какао, но не е задължително. Оставяме лимоновия сладкиш в хладилника да се постегне. Консумираме с наслада, препоръчително в добра компания. Да ви е сладко!


Ако ви харесват публикациите и блога ми, може да ги споделяте в социалната мрежа, да харесате страницата във Facebook: Vortex in my mind / TT-realm или да ме последвате в Instagram и Pinterest



Коментари